Opdag og bidrag

Gå på opdagelse i webmuseets samling og bidrag med kommentarer eller links

Gå på udstilling

Se de kuraterede udstillinger og bliv klogere på webbets historie

Fra Alpha til Beta

webbets designhistorie frem til nu

Nettet bliver grafisk

Indtil begyndelsen af 1990’erne var internettet udelukkende baseret på tekst, men med lanceringen af world wide web blev det som noget nyt også forsynet med billeder, lyd, grafik og animationer, og det blev nemmere for ikke-teknisk kyndige brugere at benytte det. Dermed blev det også for alvor relevant at interessere sig for, hvordan man giver grafisk form til websites, søgemaskiner og andre komponenter på www.

De første websites var præget af store tekniske begrænsninger på grund af langsomme transmissionshastigheder og restriktioner i programmeringssprog og browser-teknologi. De tidlige websider lignede mest bog-layout med væg-til-væg-tekst på hvid eller grå baggrund og havde violette links. De tekniske muligheder for at formgive websites blev dog hurtigt forbedret, og webudviklere kunne nu differentiere sig i layout, farver og typografi, og fik bedre mulighed for at kontrollere, hvad der kom frem på brugernes skærme.

Grafikere, designere og kunstnere begyndte at designe websider på linje med private brugere af nettet. Allerede i midten af 1990’erne var webbet på vej til at blive et massemedie med et væld af publicerings- og udtryksformer.

Ida Engholm, forskningslektor, Center for Designforskning fortæller om da nettet blev grafisk.

Alpha_IE_kap1_nettetblivergrafisk_01_video Alpha_IE_kap1_02_video Alpha_IE_kap1_03_video Alpha_KP_kap1_03_SORTOGGIF_video
The ML Kit Galaxy Webcrawler Lycos Yahoo The White House Design Patterns for Avionics Control Systems Mosaic Netscape Internet Explorer Dinosaurs Entropy8 Familien Madsen Smed Ingeniøren Clement Mok website Web Site Design Guidelines for WMU

Share this Facebook Twitter

Kommentarer