Opdag og bidrag

Gå på opdagelse i webmuseets samling og bidrag med kommentarer eller links

Gå på udstilling

Se de kuraterede udstillinger og bliv klogere på webbets historie

Tilbage til samlingen

Galaxy

EINet / MCC Research Consortium og University of Texas / Austin, USA, 1994

Galaxy

EINet Galaxy er webbets første hierarkisk organiserede søgemaskine. Den blev udviklet i 1993 og lanceret på nettet i januar 1994.

Det særlige ved Galaxy var, at den tilbød brugerne en hierarkisk oplistning af websiders urls, så de var nemme at søge i. Hermed introducerede tjenesten et andet koncept for søgning end den samtidige og første automatiserede søgemaskine World Wide Web Wanderer (1993), der var baseret på en automatiseret søgefunktion via en såkaldt “web crawler” eller “spider”.

Galaxy havde ikke robotter eller spiders, men listede alene urls, submittet til tjenesten. Kategorisering og vurdering blev udført af en redaktion, der forsynede websiderne med ekstra oplysninger og indekserede dem, hvilket gjorde målrettet søgning lettere end i den automatiserede søgetjeneste, der kun indeholdt urls, titler og header. På grund af Galaxy’s brugervenlighed vandt den hurtigt udbredelse, men med internettets hastige vækst, blev dens redaktionelt baserede søgeform imidlertid for omkostningstung at vedligeholde og for langsom at opdatere, hvorfor det oprindelige Galaxy-koncept mistede terræn for nye og mere avancerede søgemaskiner.

Designmæssigt fremstår Galaxy fra 1994 i et neutralt tekst- og indeksbaseret layout på grå baggrund og foto af en galaxe som eneste identifikationsmærke. HTML-sprogets og browsernes begrænsinger sætte snævre rammer for grafiske individualiseringer.

Skrevet 10.07, 10.04.2009 / Opdateret 11.01, 19.07.2009

Kommentarer