Opdag og bidrag

Gå på opdagelse i webmuseets samling og bidrag med kommentarer eller links

Gå på udstilling

Se de kuraterede udstillinger og bliv klogere på webbets historie

Tilbage til samlingen

Google

USA, 2012

Google

Google er en søgemaskine til internettet der ejes af Google Inc.

Google er den største søgemaskine på internettet i 2009, da den har over 200 millioner forespørgsler om dagen gennem dens forskellige portaler. Google er desuden den mest besøgte hjemmeside på hele World Wide Web.

Google blev oprettet i 1998 af to ph.d.-studerende ved Stanford University, Larry Page og Sergey Brin. De navngav søgemaskinen efter tallet googol (1 googol er et et-tal efterfulgt af 100 nuller).

Udover Googles mulighed for at søge blandt hjemmesider, har den blandt andet også en service til at søge blandt billeder, Usenet-nyhedsgrupper, nyhedshjemmesider og videoklip (beta).

Google har revolutioneret søgemaskinen på internettet ved at være opbygget over en algoritme, holdt yderst hemmelig af bagmændene, som giver brugeren langt mere relevante søgeresultater end hos konkurrerende søgemaskiner.

Google har også lanceret andre typer tjenester på nettet, blandt andet en webbaseret e-mail-service, Gmail, som stadig er under afprøvning. Som en nyhed tilbød man fra start 1 GB gratis lagerplads, hvilket siden er vokset til over 7,4 GB. Til gengæld forbeholder Google sig retten til at præsentere reklamer, der knytter sig til ord og begreber i den modtagne post. Reklametypen hedder AdSense, idet målet er at tilbyde reklamer, der er relevante for den enkelte bruger – i modsætning til massereklamer.

I efteråret 2004 lanceredes Google Scholar, der er beregnet på at hjælpe studerende og forskere med at finde relevant materiale. Det gøres bl.a. ved at indeksere tidsskrifter og bøger, der ikke nødvendigvis er frit tilgængelige online. Google Scholar er stadig under afprøvning. Fra 2006 er Scholar også blevet tilgængeligt på dansk.

Det nyeste påfund er Google Earth, hvor man tilbyder adgang til satellitfotografier af områder på jorden, herunder især den vestlige verden. Det er et krævende program (udgivet til Windows, Mac og Linux), der endnu kræver installation af programmer på maskinen. Alternativet Google Maps er mindre krævende udstyrsmæssigt, men har til gengæld ikke så mange funktioner.

Pr. 20. august 2005 indekserede Google 8.168.684.336 hjemmesider, 2.187.212.422 billeder og nær 1 milliard nyhedsgruppeindlæg.

Google består i princippet af:
webcrawler (som gennemtrævler Internet efter websider)
indeksering (som sætter ord og billeder fra websider i en database)
søgeprocessor (som kobler søgeord til indeks og sorterer)

Googles webcrawler viste sig hurtigt at være mere grundig end de crawlere andre søgevirksomheder brugte. Indekseringen fra Google byggede på samme principper som andre virksomheder. Søgeprocessoren var dog det unikke element, idet den lagde andre vurderingskriterier ind i resultatoversigten, først og fremmest baseret på PageRank-systemet (jo flere links til siden, jo højere kommer siden blandt de mange resultater). De daværende førende søgemaskiners metoder var gennemskuet af mange driftige webfolk, som kunne bruge meget simple metoder til at komme højere op på resultatsiderne. (Et af de allerførste kneb var at skrive gode , men irrelevante, keywords på websidens metadata. Det blev ikke læst af den almindelige besøgende, men talte med for søgemaskinerne). Googles greb, at gå efter link-henvisninger til websiderne brød med de daværende fuskede metoder og gav hurtigt Google bedre og mere relevante søgeresultater end andre.

Det meget rene layout, uden andre billeder end Googles logo hjalp også med til at give særdeles hurtige søgeresultater.

Se en lille video, som den hollandske internetforsker Richard Rogers har lavet om Googles historie set gennem forsidens udvikling. Læs mere og se videoen via linket her

Skrevet 13.07, 04.08.2009 / Opdateret 10.01, 28.08.2012

Kommentarer