Opdag og bidrag

Gå på opdagelse i webmuseets samling og bidrag med kommentarer eller links

Gå på udstilling

Se de kuraterede udstillinger og bliv klogere på webbets historie

Tilbage til samlingen

Peter Leif Hansen, Henrik Sørensen, Martin Thorborg, Jubii, Danmark, 1995

Jubii

Jubii er Danmarks største søgeportal og besøges dagligt af ca. 300.000 internetbrugere, der ser mere end 4.000.000 sider.
Websitet er mest kendt for det omfattende søgeindeks over danske websites, men herudover udbyder Jubii mere end 50 online tjenester, herunder gratis e-mail, debatfora og chat. Da entreprenørerne Martin Thorborg, Henrik Sørensen og Kasper Larsen lancerede webindekset Jubii i 1995, var formålet at vise danskerne, hvad der fandtes på internettet.

Det er designeren Peter Leif Hansen, der står bag Jubiis logo og grafiske design, som han gennem årene har videreudviklet i utallige versioner.

Navnet Jubii henviser til det amerikanske Yahoo, som var startet året før (1994) med samme formål. Politiken skrev 7. september 1995, at Jubii nu indeholdt ca. 200 websider inddelt i 15 kategorier, og at det var meningen, at samtlige danske websider skulle ind i indekset.

I 1996 blev Jubiis moderselskab, hostingselskabet Cybernet.dk, solgt, og 31. oktober 1997 blev Jubii til et aktieselskab med investor Mikael Kornerup som medejer. Behovet for at finde vej på nettet var så stort, at Jubii i de følgende år blev den største danske internetside målt på antal besøgende, og det oprindelige webindeks blev udbygget til en internetportal med søgemaskine, shopping, chat og meget mere. Da Yahoo nåede til Europa, måtte selv den amerikanske kæmpe sande, at Jubii var stærkest i Danmark.

Frem til årtusindskiftet lignede Jubii de andre selskaber, som blev båret frem af dot.com-bølgen med stor vækst, hastigt stigende aktiepriser, rundhåndede aktieoptioner til medarbejderne og et vanvittigt arbejdspres.

Da svenske Spray Networks købte Jubii 15. marts 2000, jublede pressen med de fire ejere. Betalingen faldt i aktier. Samme år blev Spray imidlertid købt af amerikanske Lycos og dot.com-boblen brast. Da bindingsperioden på aktierne udløb i 2001, havde aktierne tabt mere end halvdelen af værdien. Det blev samtidig enden på internetportalernes storhedstid. Det nye, hotte navn på den internationale investeringsarena var ikke længere portalen Yahoo, men søgemaskinen Google, og Jubii gled ud af top ti over de danske internetsider.

Gennem de senere år har Jubii opbygget et tæt samarbejde med flere partnere om at levere indhold til mange af disse tjenester herunder Euroinvestor samt de to forlag Benjamin og Aller.
I 2008 drives virksomheden af ca. 40 medarbejde fra kontorer beliggende på Holmen i København.

Skrevet 13.53, 04.08.2009 / Opdateret 14.42, 04.08.2009

Kommentarer