Opdag og bidrag

Gå på opdagelse i webmuseets samling og bidrag med kommentarer eller links

Gå på udstilling

Se de kuraterede udstillinger og bliv klogere på webbets historie

Tilbage til samlingen

Microsoft

Microsoft, USA, 2001

Microsoft

Microsofts site fra 2001 afspejler de konventioner for afdæmpet grafik og brugervenlig navigation, der vinder indpas på nettet i starten af 2000-tallet hos etablerede og kommercielle virksomheder.

Navigationselementerne er bygget op omkring et ‘omvendt L’. Indholdsdelen er baseret på tre kolonner med links til undersiderne, hvor alle elementer er udarbejdet efter samme retningslinjer, så de harmonerer med Microsofts visuelle identitet.

Sitet indgår i brugervenlighedseksperterne Jacob Nielsens og Marie Tahirs bog ”Homepage Usability – 50 websites deconstructed” (2001), hvor det fremhæves for i vidt omfang af følge retningslinjer for god brugbarhed.

I indledningen til deres bog beskriver Nielsen og Tahir deres indsats for brugervenlighed på nettet som en to-delt kamp, hvor første del har bestået i målrettet at “defeat the horrible, user-hostile designs promoted by glamour agencies and people wanted to make the Web into television.”
En kamp, som Nielsen og Tahir mener devist at have vundet blandt andet gennem egen indsats og store virksomheder som Microsofts efterfølgelse af “gode normer for brugervenlighed”: ”After defeating bad design, we are now fighting for good design" som det hedder i bogen.

Grafisk og interaktionsmæssigt eksperimenterende tiltag til webdesign spiller i særdeleshed en væsentlige rolle i det tidlige web, men fra omkring år 2000 synes den generelle hovedstrøm i webdesign at udvikle sig i en pragmatisk og i realiteten udforandret tilgang til design, der viderefører konventioner fra interfaceindustrien og usability-normer for design.

Skrevet 10.07, 10.04.2009 / Opdateret 11.16, 10.08.2009

Kommentarer