Opdag og bidrag

Gå på opdagelse i webmuseets samling og bidrag med kommentarer eller links

Gå på udstilling

Se de kuraterede udstillinger og bliv klogere på webbets historie

Tilbage til samlingen

Mosaic

Marc Andreesen, Eric Bina, NCSA, USA, 1993

Mosaic

  • http://www.mosaic.com

Mosaic var den første almenbenyttede webbrowser; en software-applikation, som gjorde det muligt at hente, få vist og interagere med websider på WWW.

Den blev udviklet af Marc Andreesen og Eric Bina, begge studerende, i regi af National Center for Supercomputing Applications (NCSA) ved Universitetet i Illinois med henblik på at kunne anvendes af større grupper af brugere. Den blev lanceret i januar 1993, og i løbet af få måneder var den tilgængelig i versioner til både PC- og MAC-brugere.

Det unikke ved Mosaic var at den etablerede en grafisk matrice for fremvisning af tekst og billeder og tillod brugeren at navigere – browse – i informationerne på WWW. I løbet af de første måneder blev 40.000 kopier af Mosaic downloaded, og i foråret 1994 var der omkring en million kopier i brug.

En af missionerne for NCSA var at producere ikke-kommerciel software. I 1997 stoppede universitetet med at udvikle på Mosaic, da browseren Netscape og i særdeleshed Microsofts browser Internet Explorer havde overtaget markedet – blandt andet ved at sætte store ressourcer af til at videreudvikle browserne, så der hele tiden kom nye former for applikationer og features, som udvidede rammerne for, hvad der grafisk og billedmæssigt var muligt at implementere og gengive på websites.

Skrevet 10.07, 10.04.2009 / Opdateret 09.51, 11.08.2009

Kommentarer