Opdag og bidrag

Gå på opdagelse i webmuseets samling og bidrag med kommentarer eller links

Gå på udstilling

Se de kuraterede udstillinger og bliv klogere på webbets historie

Tilbage til samlingen

Netscape

Marc Andreesen, Jim Clark, USA, 1995

Netscape

  • http://www.netscape.com

Netscape var webbets anden browser og blev lanceret i 1994 i kølvandet på den første browser, Mosaic. Udviklingsteamet var omtrent det samme. Marc Andreesen, der stod i spidsen for Mosaic, forlod i begyndelsen af 1994 NCSA for sammen med Jim Clark (en af grundlæggerne af computervirksomheden Silicon Graphics) at udnytte ideerne fra Mosaic-browseren kommercielt.

Som Mosaic blev Netscape også distribueret gratis på Internettet og vandt hurtigt enorm udbredelse. Med fremkomsten af Netscape blev nye HTML funktionaliteter snart introduceret i form af udbygninger af HTML-kodesproget. Eftersom disse funktionaliteter ofte var mere flashy end Mosaics, blev Netscapes dominans hurtigt cementeret. Det viste screen dump er version 2 fra oktober 1995, der blandt andet muliggjorde indarbejdelse af grafiske elementer, valg af baggrundsfarver og dynamiske effekter ved hjælp af Java support, LiveScript (i dag kendt som JavaScript).

Allerede fra sommeren 1995 var der stor sandsynlighed for, at brugerne af Internettet anvendte Netscape som browser (nogle statistikker viser, at Netscape på det tidspunkt havde mere end 80% af markedsandelen).

Netscape medvirkede til at der kom yderligere fokus på den grafiske og brugsmæssige side af website-design. For webudviklere blev der større mulighed for at differentiere sig grafisk og interaktivt, og det blev i højere grad muligt at styre, hvordan website-indhold blev vist på brugernes skærme.

Skrevet 10.07, 10.04.2009 / Opdateret 11.18, 11.08.2009

Kommentarer