Opdag og bidrag

Gå på opdagelse i webmuseets samling og bidrag med kommentarer eller links

Gå på udstilling

Se de kuraterede udstillinger og bliv klogere på webbets historie

Tilbage til samlingen

Politiken, 2008 Politiken, 2008 Politiken, 2008
Politiken

Politiken, Danmark, 2008

Politiken

Politiken gik på nettet 5. september 1996 ud fra en idé om, at sitet måske kunne udvikle sig til en vigtig platform på sigt.
Det første site var et forholdsvis statisk brandsite, men i 1997 begyndte der at blive lanceret historier flere gange om dagen – primært tophistorier bragt i papiravisen samme morgen. I den anledning fik sitet sin egen designidentitet, der adskilte sig markant fra papiravisen. Sitets øverste venstre hjørne var sort kantet med riveffekt og indeholdt netavisens logo og navigation samt en sektionsoverskrift i massiv hvid typografi. Det tunge design indlæste langsomt – men fik stor opmærksomhed.

Under gærstrejken i april-maj 1998, hvor papiraviserne ikke udkom i fjorten dage, blev politiken.dk for alvor konsolideret som selvstændig nyhedsplatform, og sitet fik det revolutionerende antal af 200.000 sidevisninger per dag i den periode.

Avisen fortsatte dog primært som præsentationssite med enkelte tophistorier. Dilemmaet mellem at udstille nyheder gratis på nyhedssitet og samtidig kræve betaling for dem i papiravisen, afholdt avisen fra yderligere at udvikle politiken.dk.

Det blev ændret af terrorangrebet i New York 11. september 2001. Begivenheden fordrede hurtig og fortløbende præsentation af den dramatiske nyhedsudvikling, og politiken.dk udviklede sig herefter i stigende grad som nyhedssite med udnyttelse af de fordele, nettet har i realtid frem for papiret.

I 2006 fik Politiken.dk sin egen journalistiske identitet, der forholder sig til at bringe nyheder i realtid. Samtidig udbygges sitet løbende med blogmiljøer, brugerfællesskaber, videojournalistik osv. Det seneste design er fra 2010.

Som flere andre nyhedsmedier og organisationer har Politiken ikke haft en arkiveringsstrategi. Materiale til denne præsentation er derfor, som det fremgår, mangelfuldt, men giver ikke desto mindre et indtryk af politiken.dk’s udvikling.

Skrevet 13.01, 13.08.2009 / Opdateret 14.41, 12.05.2011

Kommentarer