Opdag og bidrag

Gå på opdagelse i webmuseets samling og bidrag med kommentarer eller links

Gå på udstilling

Se de kuraterede udstillinger og bliv klogere på webbets historie

Tilbage til samlingen

Prettyloaded, 2009 Prettyloaded, 2009 Prettyloaded, 2009
Prettyloaded

BigSpaceship, USA, 2009

Prettyloaded

Prettyloaded er et arkiv for såkaldte “preloaders” – små animationer eller skærmfilm, som giver brugeren noget at se på, mens et site eller en fil downloader.

Som fænomen knytter preloaders sig primært til det tidlige web, hvor langsomme transmissionshastigheder skabte grobund for pause- og tidsmarkører eller mindre underholdningsindslag.

Med udbredelsen af programmet Flash i slutningen af 1990erne blev preloaders en særlig genre, som webdesigner-mentorer som f.eks. David Siegel (1997) hævede tilførte webmediet en særlig underholdningsværdi og knyttede www til film-mediet, hvor preloaders i form af f.eks. “splash screens” og diverse grafisk-interaktive loadmarkeringer indførte en ny narrativ dimension til indholdet og tjente som et forventningsopbyggende indslag, som brugere gerne ville vente på.

Efter dot.com krisen og den øgede fokusering på indhold og funktion frem for underholdning, faldt preloaders popularitet og med forbedrede transmissionshastigheder blev det mindre nødvendigt med ventemarkeringer.

Folkene bag Prettyloaded.com kalder sitet en hyldest til en uddøende kunstform i et hastigt foranderligt webmedie.
Sitet er udviklet og kurateret af designfirmaet Big Spaceship. Firmaet lancerer løbende deres eget preload-design og giver desuden gennem enkelte upload funktioner brugere mulighed for at submitte deres egne loaders.

Skrevet 09.30, 01.12.2009 / Opdateret 16.03, 02.12.2009

Kommentarer