Opdag og bidrag

Gå på opdagelse i webmuseets samling og bidrag med kommentarer eller links

Gå på udstilling

Se de kuraterede udstillinger og bliv klogere på webbets historie

Tilbage til samlingen

Smallprint

Miika Saksi, Finland, 1998

Smallprint

  • http://www.smallprint.net

Smallprint er et hjemmeside for den finske webdesigner, illustrator og grafiker Miika Saksi, der allerede som 17 årig blev en af webbets første webdesigner stjerner med egne internetbaserede præsentationer som Smallprint fra 1998-99, der fremviste ny innovativ webgrafik.

I regi af Smallprint introducerede Saksi blandt andet grafiske detaljeeffekter, der havde til formål at camouflerede computerskærmenes dårlige gengivelser af billeder og de manglende visuelle udligninger mellem forgrund og baggrund. Effekterne var blandt andet ‘tv-flimmer’ på fotografier (der slørede lavtopløsningsudtrykket, men bidrog med en grafisk dekorativ effekt) og ‘frimærketakker’ på grafiske elementer, der markerede forskellen billede og baggrund. Saksis popularitet i webdesignerkredse betød, at flere af hans grafiske features spredte sig på nettet til mange forskellige genrer i slutningen af 1990’erne.

I det viste eksempel fra 1998 er kun en lille del af websiden taget i brug, den øvrige del er tom, hvilket er en æstetisk løsning på de på det tidspunkt begrænsede tekniske midler til at styre, hvad der kom frem på brugernes skærm. Ved kun at anvende en lille del af browservinduet og ‘fastfryse’ dette, sikredes den rigtige gengivelse.

Skrevet 10.07, 10.04.2009 / Opdateret 14.41, 05.01.2010

Kommentarer