Opdag og bidrag

Gå på opdagelse i webmuseets samling og bidrag med kommentarer eller links

Gå på udstilling

Se de kuraterede udstillinger og bliv klogere på webbets historie

Tilbage til samlingen

Space Invaders

Space Invaders, Danmark, 2000

Space Invaders

  • http://www.invaders.dk

Space Invaders var Danmarks første autoriserede multimedie- og webdesigneruddannelse. Uddannelsen medvirkede til at webdesign allerede i midten af 1990’erne blev en etableret profession i Danmark, længe før officielle webdesignuddannelser så dagens lys i andre lande.

Uddannelsen udsprang af Kaos Pilot-miljøet i Århus og var først produktionsselskab og privat kursusvirksomhed under navnet Mouse House.
I 1995 blev Space Invaders etableret som professionsuddannelse og året efter blev den SU-berettiget og med adresse i Nyhavn i København. Uddannelsens grundlægger og forstanderinde var Caroline Søeborg Ohlsen og skolens rektor John Paulin.

Space Invaders’ uddannnelsesprogram var håndværksmæssigt og kunstnerisk orienteret. De studerende lærte både programmering, 3D design, animationer, video, grafisk kommunikation og spil-design – og alle var sikret arbejde.
I alt blev der uddannet 140 Space Invaders, der i perioden frem til dot.com krisen i 2000 oplevede enorm efterspørgsel på deres kompetencer.

Uddannelsen blev nedlagt i 2000 på grund af problemer med at skaffe tilstrækkelig finansiering. På det tidspunkt begyndte de etablerede designskoler at undervise i website-udvikling, og dot.com krisen kradsede.

På grund af Space Invaders blev Danmark et foregangsland for uddannelsen af www-designere, og medvirkede til konsolideringen af webdesign som en etableret disciplin og profession.

De viste eksempler er Space Invaders elevarbejder udviklet til nettet og til multimedieproduktioner. Sidstnævnte blev stadig i 1995/96 anset for en væsentlig medieform. Først omkring slutningen af 1996/97 begyndte man i webmiljøer at betragte cd-rom mediet som et overgangsfænomen, og Space Invaders-uddannnelsen orienterede sig derfor mere mod nettet.

FLERE EKSEMPLERVEJ – Harddisk crashede, men fysisk materiale skal scannes ind

Skrevet 10.07, 10.04.2009 / Opdateret 10.20, 13.05.2011

Kommentarer