Opdag og bidrag

Gå på opdagelse i webmuseets samling og bidrag med kommentarer eller links

Gå på udstilling

Se de kuraterede udstillinger og bliv klogere på webbets historie

Tilbage til samlingen

Statens Museum for Kunst, 2009 Statens Museum for Kunst, 2009
Statens Museum for Kunst

Per Mollerup Design Lab, Statens Museum for Kunst, Danmark, 2009

Statens Museum for Kunst

Statens Museum for Kunst (SMK) kom forholdvis sent på nettet. Det første site er fra 2001 og består af en hvid baggrund, der som en nymalet udstillingsvæg præsenterer en række billedikoner i vifteform. Ikonerne linker videre ind i museets samlinger og udstillinger, som præsenteres via statiske billeder og tekst.

Sitets opbygning genbruger i vid udstrækning det trykte medies brochureformat, en formidlingsstrategi der kendetegner mange kunst- og kulturinstitutioners sites i webbets tidlige år.

Ifølge kunsthistorikeren Steven Deitz (1998) beskriver brochureformatet de typer af kunstmuseale websites, der først og fremmest er karakteriseret ved deres formål; at oplyse og informere om udstillinger, samlinger, åbningstider.
SMK’s site fra 2001 er i overensstemmelser hermed kendetegnet ved et enkelt design med fokus dels på formidling af praktiske informationer om museets åbningstider og arrangementer, dels på en kunstfaglig præsentation af museets samling, udstillinger og øvrige formidlingsaktiviteter.

I dag befinder mange kunstmuseale websites – og for den sags skyld kulturinstitutioner – sig fortsat i ’brochurefasen’, mens stadig flere museer anvender nyere digitale formidlingsstrategier som f.eks. den virtuelle rundvisning og rene online udstillinger, der ikke nødvendigvis er forankret i det fysiske museum.

SMK’s nuværende site er et sammensat netsted, der rummer traditionel formidling og kunstfaglige præsentationer, men også online-udstillinger og communities, blogs og ‘skoletjenesten’ U.L.K (Unges Laboratorium for Kunst). Sidstnævnte faciliteter brugerdrevet indhold og eksperimentel formidling af kunst.

Som helhed formidler smk.dk et stort museum på nettet og er selv tilsvarende stort indeholdende mange informationer, hvilket ikke mindst forsidens omfattende menu med mange undermenupunkter vidner om.

Skrevet 10.07, 10.04.2009 / Opdateret 12.01, 31.08.2009

Kommentarer