Opdag og bidrag

Gå på opdagelse i webmuseets samling og bidrag med kommentarer eller links

Gå på udstilling

Se de kuraterede udstillinger og bliv klogere på webbets historie

Tilbage til samlingen

Useit

Jacob Nielsen, USA, 2008

Useit

Brugervenlighedseksperten Jacob Nielsens websted useit.com blev oprettet i 1995 med det erklærede sigte at gøre op med mangfoldigheden i de hjemmegjorte og grafisk og stilistisk overdængede websteder, der opstod i kølvandet på de mange private og kommercielle aktører, som gjorde deres entré på nettet i midten af 1990’erne.

Med sitet lancerede Nielsen brugbarhed-studier i en almen og forretningsorienteret web-udviklingssammenhæng. Samtidig initierede han en ny type sites på nettet, hvis formål var at give retningslinjer for webudvikling i kombination med designideologiske standpunkter om den ideale prioritering af indhold, brugervenlighed, grafisk design og multimediale elementer.

I sitet genindfører Nielsen ideologisk og stilistisk den traditionelle funktionalismes principper om fokusering på tingenes funktionsbestemte kerne, de rent funktionsrelaterede og problemløsende aspekter i en brugsgenstand.

Navigationen er enkel og foregår enten ved hjælp af fritekstsøgnings-funktionen øverst på siden eller via de oplistede overskifter i den to-spaltede oversigt over webstedets permanente og aktuelle indhold, hvor man hierakisk bevæger sig længere ned i detaljegraderne og må tilbage til hovedsiden igen for at skifte ’sti’.

Grafisk-æstetisk er sitet bygget op omkring komplementærfarverne lyseblå og nuancer af gul. Undersiderne er rene tekstsider på hvid baggrund.

Som helhed synes sitet ikke at adskille sig nævneværdigt fra de første tekstbaserede websites på nettet fra starten af 90’erne, hvis udformning var dikteret af de mange tekniske begrænsninger.

Med useit.com lægger Jacob Nielsen sig på linje med de tidlige web-entreprenører, som anså grafisk differentiering for at være en trussel mod det oprindelige ’one-size-fits-all-ideal, som skulle sikre et åbent og frit web for alle. Selvom der for længst er opstået muligheder for grafisk individualisering, og brugere har nemt ved at navigere på nettet, videfører useit.com fortsat en ’puristisk’ holdning om ét enhedsdesign til alle, frem for flere designs til mange.

Skrevet 10.07, 10.04.2009 / Opdateret 11.34, 18.09.2009

Kommentarer